Kinetoterapie

Kinetoterapia se definește ca „terapie prin mișcare” efectuată prin programe de recuperare medicală care urmăresc refacerea unor funcții diminuate sau creșterea nivelului funcțional în diferite afecțiuni.

Kinetoterapia – este o forma terapeutică individualizată ce constă în programe de exerciții fizice, statice și dinamice, și care se poate folosi în programele de profilaxie (de prevenire), terapeutice, curative și de recuperare. Sfera de cuprindere a specialităților medicale care beneficiază de aportul kinetoterapiei este extrem de largă și vizează atât prevenirea îmbolnăvirilor, cât și, mai ales, restabilirea stării de sănătate.

Kinetoterapia urmărește să redea bolnavului posibilitățile sale fizice ce au fost limitate de boală sau accidente și să aducă compensări deficitului motor instalat. Prin exercițiile fizice practicate, bolnavul reușește să creeze statusuri motrice de înlocuire a posturilor vicioase și își recapătă poziția corectă.

Există o gamă foarte largă de afecțiuni pentru care recuperarea medicală prin kinetoterapie este specifică și absolut necesară. Planul kinetoterapeutic pe termen lung trebuie bine gândit și adaptat fiecărui caz în parte. Puține exerciții, dar bine executate, au valoare mai mare decât multe exerciții prost executate!

Kinetoterapia ajută la tratarea urmatoarelor afecțiuni:

  • afecțiuni ale aparatului locomotor (ortopedice, traumatice, posttraumatice)
  • afecțiuni reumatice (spondiloza, spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale etc.)
  • afecțiuni neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice)
  • afecțiunile aparatului cardio-vascular (sindroame coronariene, protezare valvulara, infarct miocardic etc.)
  • afecțiunile aparatului respirator (insuficienta cronica respiratorie, pneumothorax etc.)
  • afecțiunile metabolice (obezitatea)
  • maladiile congenitale

Lipsa exercițiului fizic este una din cauzele durerilor de spate. Acestea pot fi cauzate de contracturile musculare, nevralgiie intercostale etc. dar și de afecțiuni precum lombalgia sau discopatia, care, în funcție de stilul de viață, pot evolua destul de repede spre o hernie de disc. Kinetoterapia are programe corective care, pe lângă tonifierea mușchilor, determină și corectarea tulburărilor de statică ale coloanei vertebrale.

Afecțiunile coloanei vertebrale sunt multiple și enumerăm: deviații ale coloanei vertebrale (lordoza, cifoza, scolioza, cifoscolioza, cifolordoza, spatele plan, torticolisul, etc), algiile vertebrale (care pot fi procese degenerative – hernia de disc, sciatica), artrozele vertebrale, procese inflamatorii vertebrale (ca spondilita anchilozanta, osteoporoza etc.)

Obiectivele generale urmarite in tratamentul prin kinetoterapie sunt:

  • refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei musculare
  • cresterea si adaptarea capacitatii de efort al bolnavului
  • ameliorarea si imbunatatirea functiei de coordonare, control si echilibru a corpului
  • formarea capacitatii de relaxare
  • corectarea posturii si aliniamentului corpului
  • cresterea mobilitatii articulare
  • stingerea reflexului de atitudine gresita a aliniamentului corpului , si formarea unui reflex de atitudine postura corecta a corpului
  • reeducarea respiratorie
  • reeducarea sensibilitatii etc.

Elaborarea unui program de exercitii necesita o evaluare completa, un bilant articular si muscular al posibilitatilor fizice, o analiza a potentialului pe care il are bolnavul. Toate acestea trebuie facute de un specialist. In cursul executiei programului de recuperare, supervizarea unui kinetoterapeut este strict obligatorie pentru evitarea executiei incorecte, a accidentelor si pentru sustinerea bolnavului prin tehnici specifice. In functie de evolutia bolnavului, programul de exercitii sufera modificari in functie de particularitatile fiziopatologice ale bolnavului, varsta, sex, in scopul obtinerii unei recuperari rapide si eficiente.

Desfasurarea programului kinetoterapeutic intr-un centru de specialitate, cabinet de recuperare dotat corespunzator mareste considerabil sansele de reusita prin materialele, echipamentele si dispozitivele cu care se lucreaza si pregatirea continua a personalului.

Kinetoterapia, in multe dintre afectiuni, trebuie sa fie insotita de masajul terapeutic. Masajul are un rol principal chiar de la inceputul programului de recuperare, datorita efectelor favorabile pe care le produce.

Efectele asupra muschilor:

  • decontracturare profunda a fiecarei fibre a muschilor somatici
  • tonifiere mai mare a tuturor muschilor flasci si acelor slabiti
  • eliberare masiva de acid lactic stocat la muschi datorita efortului prelungit

Efectele asupra nervilor:

  • mai buna excitabilitate la stimulii din exterior
  • mai rapida conductibilitate a nervilor care raspund de reflexe
  • deblocare a centrilor locomotori de la nivelul creierului

Efectele asupra sangelui si limfei:

  • fluiditate mai mare prin miscari care au un sens invers circulatiei sanguine
  • eliminare substantiala de toxine din sistemul venos
  • o drenare corecta a limfei cu ajutorul manevrelor de drenare limfatica

Programele kinetice de recuperare medicala sunt concepute de specialistii centrului la recomandarea medicilor specialisti (neurologi, neurologi pediatri, ortopezi, ortopezi pediatri, neurochirurgi, reumatologi, medici de medicina fizica si recuperare), in baza diagnosticelor clinice clar stabilite de catre acestia.

Inainte de inceperea tratamentului de recuperare, kinetoterapeutii centrului efectueaza obligatoriu evaluarea functionala a pacientului, care se consemneaza in fisa individuala a fiecaruia. Apoi se stabilesc obiectivele si planul de recuperare, metodele, tehnicile si mijloacele kinetice ce vor fi folosite in cursul sedintelor de kinetoterapie. De asemenea, evolutia fiecarui pacient este atent monitorizata, acestia fiind evaluati atit pe parcursul tratamentului cit si la finalul acestuia.

Fiecare pacient va beneficia de programe personalizate, in functie de diagnostic, gravitatea afectiunii, virsta si sex. Fiecare pacient beneficiaza de asistenta personala pe intreg parcursul sedintei/sedintelor de kinetoterapie.

Tehnicile, exercitiile si metodele pot fi grupate sub forma unei metodologii in scopul realizarii unor obiective fundamentale anatomo-fiziologice si functionale, toate acestea avind o influenta importanta in procesul de recuperare.

Principalul mijloc de recuperare prin kinetoterapie, atit in cazul afectiunilor cit si a profilaxiei, este exercitiul fizic. Acesta imbraca forma unor principii, mijloace si metode de tratament strict tintite pe diagnosticul pacientilor. Exercitiile pot fi pasive, pasivo-active, active, active cu rezistenta etc. De asemenea, in cadrul tratamentelor de profilaxie, terapie si recuperare sunt utilizate, in afara celor mentionate, dispozitive si echipamente adaptate fiecarui pacient, in functie de afectiunea respectiva. Centrul nostru dispune de echipamente de mecanoterapie, scripetoterapie computerizata, dispozitive de reeducarea a staticii si mersului, precum si de alte alte materiale si instalatii de ultima generatie si inalta performanta.

In Centrul Medical de Recuperare KINETO PROMEDICA LIFE pot fi tratate o gama larga de afectiuni, incepind de la cele ale sugarilor si copiilor mici pana la adulti si varstnici.